Dit plan kreeg minder dan 50 likes

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan kreeg minder dan 50 likes en gaat niet door naar de volgende ronde.

Wij willen leven in ZUID - door Cocreatie Zuidpunt

Door: Roland Thouars
1 juli 2020

Samen werken, samen uit de schulden, samen gezond eten, bewegen, tuinieren, afval opruimen en filmen voor onze eigen media op wijkniveau.

Er zijn teveel kinderen die in armoede opgroeien, met overbelaste moeders in nood. Er is ook teveel verborgen armoede onder volwassenen in de buurt, er zijn teveel eenzame ouderen, teveel studenten met schulden, teveel kwetsbare mensen. Corona vergroot het drama. Met dit plan willen we iedereen die het nodig heeft voor lange termijn in zijn of haar kracht regelen. Naast elkaar, met elkaar en tegelijkertijd. 

We bouwden al in korte tijd vanuit de co-creatieplek een buurtnetwerk op, waaruit blijkt dat we gezamenlijk ongelofelijk veel talent, veel verschillende expertises en ervaringen in 'huis' hebben. Samen hebben we een enorm netwerk in Zuid, in heel Amsterdam en daarbuiten. In Zuidpunt leren en leerden we van elkaar en over elkaars. De behoefte aan een warm buurtnetwerk bleek groot en bewoners waren blij dat er eindelijk zoiets begon te ontstaan. We waren net een maand bezig vanuit Zuidpunt, toen door Corona alles stil kwam te liggen. 

Sommige projecten moesten even stoppen maar op de achtergrond gingen we op een laag pitje door met plannen ontwikkelen, om klaar te zijn voor het moment dat het weer mocht. 

Hier is ons eerste plan. Om te beginnen willen we buurtbewoners, met extra focus op ouderen, moeders en kinderen, empoweren door:

  1. samen te koken en eten in samenwerking met koks en restaurants uit de Pijp;
  2. kinderen te leren filmen, verhalen vertellen in en over de buurt, jong en oud betrekken en samen aan waarheidsvinding en verbeelding doen, te praten en dit vast te leggen in video;
  3. samen wellness- en gezondheidsdagen te organiseren voor moeders en kinderen met haar- en gezichtsverzorging, make-overs en sportworkshops.
  4. samen aan armoedebestrijding te gaan doen, door schuld- en sociaal juridische hulp te bieden en te zoeken naar alternatieve inkomstenbronnen.
Armoede onder vrouwen is hardnekkig, bijvoorbeeld bij alleenstaande moeders, zzp-ers, creatieven en kunstenaars. Door de Corona-crisis groeien er alleen maar meer kinderen in langdurige armoede op . Met dit plan kiezen we een andere benadering. We zien het niet als een individueel probleem van -in dit geval- deze vrouwen, waarvoor ze dan zouden moeten aankloppen bij één of meerdere instantie(s) die hen misschien gaan helpen. In plaats daarvan gaan we met al deze vrouwen de handen ineen slaan. Door direct onze krachten en talenten te bundelen, kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we uit die armoede komen. Van me-me-me naar we-we-we! 

We doen dat door met elkaar gedurende de week een aantal verschillende activiteiten te organiseren, die allemaal bijdragen aan samenredzaamheid, zelfredzaamheid, gezonde leefstijl en groei. In eerste instantie zetten we een viertal communities op:

1. De Kafka community voor Collectieve schuldhulp en hulp bij bureaucratische warboel. We willen bijvoorbeeld deals sluiten met het CJIB en de Belastingdienst op postcode. We zorgen er samen voor dat schulden niet verder oplopen. We geven kinderen kleding en werkjes waar ze wat mee kunnen verdienen. We helpen mensen bij het opstarten van activiteiten waar ze inkomsten mee kunnen genereren.
2. De Voedsel community, een leer- en experimenteer-omgeving voor gezonde voeding en slow food. In groepsverband in een wekelijkse kookworkshop op zoek naar een nieuw alledaags Amsterdams gerecht. Een smaakvolle en voedzame maaltijd, samengesteld door de stadsmarkt, voedselbank, lokale boeren, koks en horecaondernemers uit Zuid. Voor alle Amsterdammers. Zo voeden en verbinden we de stad op een nieuwe manier. 
3. De Care community, huid, haar, make-up, make-over en sport: iedere week is er tijd voor de verzorging van het lichaam. Vrouwen kunnen met elkaar en/of door elkaar hun haar en gezicht laten verzorgen in een professionele leeromgeving of meedoen aan een sportworkshop zoals Tai Chi of boksen.
4. De Media community voor de jeugd: onder begeleiding van professionals leren we jongeren om te filmen en te editen. Om met elkaar te verbinden zijn nieuwe vormen van media noodzakelijk. De buurtmedia brengt ons nieuws over onze eigen buurt. Met video-instrumentarium creëren we een draagbare/ verplaatsbare studio. Deze kan op verschillende locaties worden opgesteld. Deze studio wordt ingezet om bovenstaande communities te volgen. Maar de studio wordt bijvoorbeeld ook ingezet om verschillende vormen van communicatie en besluitvorming te volgen: de Media community voor de jeugd is er bij, maakt het mee en registreert het. 

Planning: 
We beginnen met 4 dagen per week, 40 weken lang. We organiseren het allemaal vanuit 1 locatie:  Co-creatieplek Zuidpunt. 

Dinsdag: Kafka community
Woensdag: Care community
Donderdag: Voedsel community
Weekend: Media community

Alle actieve vrijwilligers krijgen de maximale vrijwilligersvergoeding.

Dit plan fungeert als een prachtige opmaat naar veel meer initiatieven en buurtactiviteiten met- en voor elkaar, als een talentenbroedplaats, een up-cycle factory. Samen sterk.

Het motto van Co-creatieplek Zuidpunt is:

"Wie iets wil is welkom, wie het weet mag het zeggen, wie het kan mag het doen'

Argumenten

Argumenten voor

roos zierikzee | 5 juli 2020 14:22

Sluit me graag aan bij de mediagroepArgumenten tegen

roos zierikzee | 5 juli 2020 14:23

Mooi initiatief Geen argumenten tegenLogin om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel