Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan heeft meer dan 50 likes gehaald en wordt getoetst op haalbaarheid.

Kunst brengt mens en natuur samen in Amstelpark

Door: alice smits
30 juni 2020

Twee bijzondere kunstwerken waar mensen de relatie met natuur op intieme manieren kunnen ervaren worden in het Amstelpark geplaatst.

Het Amstelpark is een voormalige locatie voor een wereldtentoonstelling in horticultuur, de Floriade. Zone2Source organiseert daar in het Glazen Huis en buiten in het park al jaren tentoonstelling over kunst en ecologie. Over 2 jaar bestaat het park 50 jaar en wordt de Floriade in Almere gehouden. We leven nu in een andere tijd waarin vele mensen op zoek zijn om de relatie met de natuur nieuwe inhoud te geven.  Hoe mooi zou het zijn als we het Amstelpark tot een unieke plek in Amsterdam maken waar bezoekers buiten in het park kunstwerken ontmoeten die bijzondere verbeeldingen over een nieuw samenzijn met natuur bieden? We stellen voor twee kunstwerken in het Amstelpark te plaatsen die parkbezoekers een nieuwe ervaring van natuur geven:
 


Buzzbench 
Kunstenaar AnneMarie van Splunter, ontwikkelde in 2015 i.s.m. een bijendeskundige de Buzzbench: sculptuur en tegelijkertijd bank en insectenhotel. Buzzbench bevind zich in het zonnige Dahliarama van het Amstelpark als onderdeel van een bijenlint door de stad. De 12 geometrisch opgebouwde spanten in de vorm van een bloemblad zijn gevuld met lokaal geknipt riet waarin de rosse metselbij, de tronkenbij, de grote klokjesbij, de tuinbladsnijder, de grote wolbij en de gewone sachembij eieren leggen en kunnen overwinteren. Deze solitaire bijen steken niet omdat ze geen honing of nest hoeven te verdedigen. Wilde bijen zijn cruciaal voor de biodiversiteit en bestuiving van gewassen.
 
Buzzbench biedt ook voor mensen een bijzondere plek in de openbare ruimte, die de zintuigen aanspreekt met kleuren, geuren en gezoem. De schelpvorm van de bank verandert en versterkt het bijengeluid en neemt de bezoeker op in een atmosfeer van verstilde concentratie. Al 5 jaar genieten veel mensen van deze beschutte rustplek. Door mensen en wilde bijen bij elkaar te brengen heeft de bank ook een belangrijke educatieve functie.
 
De bank werd opgenomen in het eerste boek over stadsnatuur maken, een uitgave van het Nederlands Architectuur Instituut.  We zijn trots op de bank en willen de Buzzbench nog jarenlang in het Amstelpark laten staan; door het intensieve gebruik echter moet een gedeelte vervangen worden.  Buzzbench van riet en plaatmateriaal was een experiment van 5 jaar dat dit jaar afloopt. Een Buzzbench 2.0 van gaten geboord robinia hout van Stadshout is duurzamer, vergt minder onderhoud en bedient meer soorten bijen. Stadshout Amsterdam is gevestigd in het Amstelpark en verwerkt Amsterdamse bomen op duurzame wijze en biedt ze, middels lokale ambachtslieden, een tweede leven in onze eigen stad. Zo bouwen wij mee aan een circulaire economie en kunnen mensen en dieren gebruik blijven maken van deze bijzondere plek.
 
 
PIT
Het kunstwerk PIT van Karin van Dam, buurtbewoonster van Zuid, biedt eveneens een zit gelegenheid in een sculptuur die de vorm van een zaad aanneemt. De terugkerende levenscyclus/cirkelgang van een boom met zijn zaden en pitten, zijn onuitputtelijke groei, is keer op keer, seizoen na seizoen, iets dat boven ons menselijke tijdsspanne uitstijgt. De vele zaden worden uitgezet rondom de plant of boom waar ze uit voortkomen. Anderen worden meegevoerd door de wind naar een nieuwe locatie. Deze start van nieuw minuscule leven is het uitgangspunt van deze sculptuur die de titel PIT draagt.  De gekozen vorm doet denken aan een pompoen. Door de omvang kunnen mensen de PIT betreden en er even in verblijven. De bovenkant van de sculptuur is geopend wat een bijzondere lichtval oplever en blik op het gebladerte en de lucht erboven. Het roept een vorm van contemplatie op. Geluiden van buiten, vogels en ander geritsel krijgen hierbinnen een heel andere waarde. 
 
 PIT wordt door Karin van Dam gemaakt uit een metalen frame met buisjes van isolatiemateriaal waaraan ze samen met een groep mensen, vrijwilligers uit de buurt, een week lang wil gaan werken in het park. De huid wordt opgebouwd als een schil uit duizend buisjes die dwars ingelegd worden, dicht en donker en zal opgaan in zijn omgeving in een bosachtig stukje in het park. Dit komt het meeste overeen met de zaden en pitten die zij vond in het park. Deze zijn vaak kleurloos en doen net of ze niet bestaan of uitgeblust zijn, verschrompeld of verrot. Het tegendeel is echter waar. We willen PIT op een bijzondere begroeide plek in het park plaatsen waar mensen binnen de sculptuur de natuur op een bijzondere manier kunnen beleven. 
 
 
Kunst voor jong en oud
De kunstwerken kunnen binnen drie maanden na selectie vervaardigd en geplaatst worden. Bij de presentatie van de twee kunstwerken organiseren we een opening en maken we een feestelijk middag voor deze kunstwerken waar we iedereen voor uitnodigen. De kunstwerken zijn voor iedereen bedoeld die 
geïnteresseerd is in kunst en natuur, of gewoon een bijzondere onverwachte ervaring wil en een plek van rust en stilte. Het is een bijzondere ontmoeting voor alle mensen van jong tot oud, een kunst die zowel laat nadenken als plek biedt een moment van reflectie en rust.


Argumenten

Argumenten voor

Peter Verhaar | 1 juli 2020 12:30

Fraai monumentaal werk dat een aanspraak doet op de
zintuigen en verbeelding. Een aanwinst voor het park en
door iedereen te bezoeken.M Langendijk | 1 juli 2020 13:55

Buzzbench is een prachtige plek in het park, die moet zeker blijven staanGwen van Iersel | 2 juli 2020 03:00

Onmisbaar voor mens & insect, voor biodiversiteit!linda molenaar | 2 juli 2020 07:49

Het draagt beiden bij aan de bewustwording van natuur en het plezier ervan. Mooi gemaakt en goed over nagedacht.K. van Gent | 2 juli 2020 08:32

Het lijken me beide heel bijzondere én relevante werken, het zou geweldig zijn als ze in de openbare ruimte geplaatst wordenDanielle Duyvestijn | 2 juli 2020 08:33

Ik vind het een mooi project, leuk initiatief voor deze buurt waar ik regelmatig komsas hoog | 2 juli 2020 10:27

Met kunstwerken als deze midden in het Amstelpark verras en intrigeer je bezoekers deze plek nader te onderzoeken en op die manier te ontdekken hoeveel meer natuur er is dan wat je zelf ziet. Pluspunt is dat je iets extra's doet voor de zoemende bezoekers en daarmee een bijdrage levert aan de biodiversiteit van Amsterdam.Dirk Bruinsma | 3 juli 2020 16:16

beter minder vliegtuiglawaai en meer bijen buzz!otto webster | 8 juli 2020 09:40

educatief en verfraait het Amstelpark in hoge mate!Henk Schut | 9 juli 2020 10:31

Beide projecten spreken me erg aan , omdat ze een vorm bieden dichter bij de natuur en je omgeving te komen. Je wordt je weer bewust van je eigen relatie met de natuur, die in het drukke stadsleven op de achtergrond raken.marinus pannevis | 14 juli 2020 11:16

Prachtige kunst en natuur is zo belangrijk!Argumenten tegen

Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel