Spring naar inhoud
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan heeft meer dan 50 likes gehaald en wordt getoetst op haalbaarheid.

Dichtbij in de Kas & in het Park, concerten

Door: Saskia van de Ree
17 juni 2020

Dichtbij organiseert iedere 1e zondag van de maand gratis toegankelijke concerten op bijzondere locaties in Buitenveldert & De Zuidas

Inleiding
Sinds 5 jaar organiseert Dichtbij iedere 1e zondag van de maand gratis concerten op bijzondere locaties in Buitenveldert. Vanaf 2016 in de zomer in het Amstelpark en sinds 2018 in de winter in de Botanische Tuin Zuidas. 
Uitgangspunt is muziek voor en door liefhebbers en professionele musici die wonen in of een relatie hebben met Buitenveldert en omliggende wijken  Dat levert een zeer divers en altijd verrassend programma op van professionele musici in combinatie met jong talent en bevlogen liefhebbers. We hadden Arabische jazz, Nepalese koormuziek, Noorse volksmuziek, Perzische improvisaties, Bach, Beethoven en Bartok. Het publiek is gemengd en van alle leeftijden, het komt uit de wijk maar ook van elders. 
De concerten brengen sfeer in de wijk en cultuur op plekken waar je die niet verwacht. Dat doen we omdat we hier zelf wonen en bij willen dragen aan het leven in de wijk. De zondagen leiden altijd tot bijzondere muzikale ontmoetingen. 
De kosten worden gedragen uit vrijwillige publieksbijdragen en kleine, steeds andere gemeentelijke subsidies. Nu is aan het eind van dit jaar het laatste tijdelijke potje uitgeput. We hadden een mooi plan bedacht voor een donateurs/fondsenwervingsconcert in de Botanische Tuin maar daar kwam de Corona een stokje voor steken. De mogelijkheid van dit Buurtbudget Zuid had niet op een beter moment kunnen komen. 
 
Dichtbij in het Park Van mei t/m oktober zijn de concerten in het Stadshout Paviljoen in het Amstelpark. Zo’n optreden in de openlucht heeft iets speciaals. Je hoort behalve de muziek de wind, de vogels, spelende kinderen en als de wind ongunstig staat soms veel vliegtuigen. Dat en de lommerrijke omgeving van het park geeft de concerten een bijzondere ontspannen sfeer.
Het publiek in het park meestal 70-100 mensen, bestaat uit een groep trouwe bezoekers, mensen die speciaal op het concert van die maand afkomen maar ook spontane voorbijgangers. Na afloop is er voor wie wil een gezellige nazit met een drankje op het terras van De Hop aan de vijver.  
 
Dankzij pianohandel Theodoor Dekker staat er ’s zomers een vleugel in het paviljoen, door een kunstige ‘pianojas’ beschermd tegen de regen. Voorbijgangers kunnen net als op de NS-stations op de vleugel spelen. Sommigen komen er speciaal voor naar het park.
 Samen met Vrienden van het Amstelpark, IVN, NMT-Zuid en het IJstuintje organiseren we in september ook het Zomerfeest Amstelpark, een laagdrempel cultuurfeest met muziek (door Dichtbij), groene en culturele workshops, schaken, tai-chi en andere activiteiten. 
 
Dichtbij in de Kas In 2018 zochten we een locatie voor winterconcerten. De Botanische Tuin Zuidas paste goed: ook een publieke plek tussen het groen waar je normaal geen muziek zou verwachten. De concerten in de kas hebben met een maximumaantal bezoekers van 50 personen (altijd vol) en een eigen, intieme sfeer. De musici spelen tussen de bloeiende kuipplanten en citroenbomen. Als publiek zit je heel dichtbij, je kan de muziek bijna aanraken. Na afloop is er een drankje en napraten met de artiesten.  We betalen een bescheiden huur voor de kas. De inkomsten van de catering gaan naar het beheer van De Botanische Tuin. 
 
Dichtbij Huis Toen Nederland op slot ging vanwege de Corona dachten wij, kunnen we nu niet met de muziek naar het publiek toegaan? Dichtbij verzorgt nu optredens in tuinen en patio’s van seniorencomplexen zoals het Menno Simonszhuis, de Elisabeth Otter-Knolstichting en Huize Buitenveldert. 
 
Voor wie & door wie  Dichtbij is er voor publiek uit Buitenveldert, de Zuidas, Amstelveen Noord, de Rivierenbuurt, de Pijp en Amsterdam Zuid en elders. De concerten zijn nadrukkelijk gratis en daardoor toegankelijk voor iedereen. Met een vrijwillige bijdrage (dat werkt goed) bepaalt het publiek zelf wat het wil en kan geven. 

Het bestuur en vrijwilligersteam zijn bewoners van Buitenveldert en de Rivierenwijk:  
Amir Bar (muziekliefhebber, geluidstechnicus en videoman), Luizinho Barbosa (altijd bereid te helpen), Helga Bouwman (liefhebber van culturen, programmeur/coördinator), Florian Eckhart (liefhebber van het Amstelpark, architect en bestuurslid),  Anton Groeneschey (cultureel geweten vd buurt, fotograaf), Joop Koopman (pianist en bestuurslid), Saskia van de Ree (muziekliefhebber, theaterproducent, programmeur/voorzitter van het bestuur), Kiki Soares (kunstliefhebber, grafisch vormgever en initiatiefneemster donateurscampagne). 

Publiciteit 
Tot nu toe bereikten we mensen via een nieuwsbrief, Facebook, affiches en afficheborden. Nu is een eigen website www.dichtbij.online in de maak met mooie foto’s, een aantal prachtige korte filmpjes en geluidsfragmenten van concerten van de afgelopen vijf jaar.  

Kosten
De begroting beslaat voor 80% dagkosten van de concerten: musici, pianostemmer, techniek en publiciteit. Er is sprake van een bescheiden vrijwilligersvergoeding voor de coördinatie, technische organisatie en communicatie. 


Argumenten

Argumenten voor

Lucia Latour-Jongbloed | 19 juni 2020 17:41

Ik ben voor want, muziek verbindt!

Saskia van de Ree | 23 juni 2020 07:18

Bedankt Lucia, zo ervaren we dat ook al vijf jaar met de concerten van DichtbijCobie Groenendijk | 27 juni 2020 11:30

Wat een fantastisch plan. Na 27
jaar in Amsterdam te wonen heb ik pas in deze coronatijd het heerlijk ruime Amstelpark ontdekt. En dan blijkt daar nu ook een muzikale parel te zijn, waar we ons kunnen laven aan muziek. In de buitenlucht nog wel. Doen dus, daar worden we allemaal gelukkiger van.

Cobie Groenendijk | 27 juni 2020 11:32

PS Er zijn veel koren die nu een buitenruimte zoeken. Zo ook de onze, het LHBT-Galakoor, het enige klassieke Gay, Lesbian, Bi en Transkoor in Amsterdam. Wij zouden bijzonder graag hier repeteren op een vrij moment.

Saskia van de Ree | 11 juli 2020 09:07

Repeteren bij de piano in het park kan inmiddels weer. Let op! Nog even geen publiek meenemen. Maar wees welkomrenée lruw | 29 juni 2020 16:32

Concerten zijn een uitstekend initiatief

Saskia van de Ree | 11 juli 2020 09:05

Dank voor woorden Renee. Groet SaskiaGitta Langenberg | 29 juni 2020 21:20

Ik ben voor want ik ben bijna elke maand naar het concert geweest, en het niveau is echt heel goed. Het is openbaar en heel gevarieerd. Er komen hele goede musici die anders niet op een podium komen misschien en op deze manier kunnen zij toch hun muziek delen.

Saskia van de Ree | 11 juli 2020 09:04

Dankjewel Gitta. De concerten zijn ook bijzonder vanwege de zeer gemengde groep trouwe bezoekersJaap Cohen | 30 juni 2020 00:47

Hoe meer muziek, hoe beter. Kan er met Collega's diverse soorten muziek leveren

Saskia van de Ree | 11 juli 2020 09:02

Dank! Wanneer kom je weer een keer spelen Jaap?loes lauteslager | 1 juli 2020 10:23

Ik ben voor want muziek verbindt en is goed voor de buurtcohesie.

Saskia van de Ree | 11 juli 2020 09:01

Dankjewel Loes voor deze bijvalhilde nijman | 9 juli 2020 07:36

Omdat t gewoon mooi is muziek daar!!

Saskia van de Ree | 11 juli 2020 09:01

Zo is het Hilde! Idyllische plekken in combinatie met de muziekTom de Jong | 9 juli 2020 11:37

Ik ben méér dan 100% voor. Al vele mooie concerten hebben op deze prachtige plek in het Amstelpark plaatsgevonden. Een grote variëteit aan artiesten en muziekstijlen hebben bezoekers muzikaal gevoed. Mooie klanken in de natuurrijke omgeving van het Amstelpark moeten blijven en mogen niet verloren gaan. DICHTBIJ IN HET PARK is mijns inziens een fenomeen wat grote steun verdient. Tom de Jong

Saskia van de Ree | 11 juli 2020 09:00

Dankjewel voor je mooie woorden Tom en voor jouw muziek natuurlijk! Groet SaskiaA.H. Vonk | 11 juli 2020 22:52

Een verrijking voor het PARK, uiteindelijk is het doel een FAMILIE-parkRene Rila | 13 juli 2020 15:47

Ben zelf lid van een Latijns Parochiekoor in Amstelveen. Onlangs hebben wij ter afsluiting van het zangseizoen gerepeteerd in het Openlucht Theater achter Kruiswegkerk. Wat een fantastisch ervaring. Daar wordt, zeker door de buurt, veel gebruik van gemaakt.

Wat een mooie idee van jullie. Hoe kun je een nog betere verbinding krijgen. Een park voor iedereen.Argumenten tegen

Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel